Sunday, September 4, 2011

Kek Coklet Kukus..



Semalam saya try buat kek coklet kukus plak. Hasilnya...jadi..jadi..jadi..Sukenya... Cuma kek tu kembang sampai merekah jadinya..mybe sebab terlebih serbuk soda bikabornat.
Ok kt sini saya sertakan resepi kek kukus nie, yg saya dapat dr kakak Jannah.

Bahan2:

-1 cawan serbuk koko ( sy guna jenama van Houten)
-1 cawan gula pasir
-1 cawan susu air/ susu segar
-1/2 cawan susu pekat manis
-1 cawan minyak masak
-1 cawan setengah tepung gandum
-1/2 sudu kecil soda bikabonat
-3 biji telur

Untuk toping :

-Coklet masakan
-coklet cadbury
-marjerin

Cara buatnya :

* Mula2 masak serbuk koko + gula + susu cair + susu pekat manis + minyak. Masak sampai semuanya sebati dan lebur. Guna api yang kecil supaya masakan tak hangus. Tak lama sangat, agak dah lebur boleh tutup api dan sejukkan.

* Tepung gandum dan soda bikabonat diayak sampai sebati. Blend telur ayam.

* Bila masakan td dah sejuk boleh campurkan tepung gandum yang dan diayak dengan soda bikabonat + telur. Kacau sampai sebati dan acuan nampak lembut.

* Masukkan dalam loyang yang dah disapu dengan sedikit majerin. Kukus lebih kurang 45 minit.
* Bila kek dah masak, sejukkan dulu baru toping.

* Untuk toping leburkan coklet masakan dan cadbury serta majerin. Coklet ini guna kan sedikit je. Mybe dlm 3 bar panjang. Ikut saiz kek kita k. Leburkan guna kaedah double boiler. Lepas tu boleh sapu atas kek n hiaslah pe2 yang suka..Tp sy letak hirisan badam... Letak dalam peti sejuk utk beberapa jam sebelum dipotong dan makan. Yummy..yummy...sedap !!






No comments:

Post a Comment